Jdi na obsah Jdi na menu
 


VČELÁKOVSKÁ ZASTAVENÍ Včelákov Vysočina, r.1999

31. 7. 2011

Nemám ráda malé místnosti, z jejichž oken nikam nevidím, nic nevidím, nikoho nevidím. To se týká i jiných maličkých a těsných míst k pobývání. Po nějakých chvílích, trávených v těchto místech se vetře do dušičky podivně kamenné smutno.
Ovšem, jsou i výjimky; pohled z okna na starou oprýskanou zeď, opuštěný strom neb na tajemně romantické zákoutí - naopak probouzejí fantazii. Nicméně a přeci jen mám raději velké prostory s výhledem do volné krajiny. Takže někam vidím, něco vidím a třeba i někoho vidím. Je to jako zastavení na milovaných místech, jako přemnohá zastavení při toulkách s malým vnukem, kdy jsme si jen tak šli a přemýšleli nebo si krásně vykládali. Zastavení k odpočinku nebo zastavení k pokoukání, na které mě už i on sám upozorňoval. Doma jsme se těšívali, až zas vyjdeme na louky nad Příkrakovem a to těšení pro mne přetrvalo dodnes.
Moje chození a toulání touto překrásnou krajinou, ať už na nákup, na houby nebo jen tak na procházku - to jsou právě ta přečastá zastavení, ohlížení se krajinou, okouzlení architekturou, světlem neb vším dohromady. Pokaždé mě osloví nějaký nový dojem, nemluvě o změnách denních dob neb ročních období. A tak se zastavuji, dívám se, ohlížím, kreslím, fotografuji. Smyju ze sebe všelijaké prožité ošklivosti a chci být dlouho na světě.
Ty obrázky nemají říci všechno všem, ale něco někomu. Snad se mi to trošku podařilo.
Marta Benešová

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář