Jdi na obsah Jdi na menu
 


Holice r.2002

Dámy a pánové, vážení hosté,
Seznamujeme se s průřezem umělecké tvorby mé velmi dobré přítelkyně a životního druha autorky všech těchto krásných obrazů, člověka velmi jemného a naplněného však neskonalém tvůrčím duchem a životní energií. Seznamujete se s tvorbou paní Marty Benešové.
Své tvůrčí období začínala již ve školních dobách drobnými kresbičkami, které často zdobily chodby školy a památníky přítel. Po ukončení studií přišlo období portrétů, které bylo vystřídáno obdobím romantických vodních zákoutí a zimních krajin. Dosavadní její výstavy byly motivovány víceméně monotematicky, což vyplývá i z jejich názvů jako například: "Cesty", "Ze starých Pardubic“, „O divadle a o jiném" „Slunečníky", „Včelákovská zastavení“ a podobně. Průběžně ji přitahuje malba architektury, zejména historické, a to jak zvenčí tak i zevnitř. Dlouhodobě se zabývá grafickým řešením plochy v písmu i kresbě.
Ve svých obrazech a kresbách zachycuje pohledy do měst a obcí naši krásné vlasti. Při výpravách za náměty těchto prací se dostává na místa, které se jí možná jinak nepodařilo zahlédnout. Procházky místy hledaných inspirací ji přivádí k dalšímu romantickému tématu tvorby^
Klenuté okno zasazené v masivní zdi domu ve starém městě. Jeho romantická atmosféra dýchající historií a předtuchou lidí, kteří zde žili, žiji či žít budou, se mění s každým denním i ročním obdobím. Pohled do sluncem ozářených či nocí zšeřených skel těchto oken zanechává v člověku neopakovatelné zážitky, jejichž pomíjivý okamžik každý touží zachytit a uchovat ať již na plátně, filmovém pásu, textu krásné knihy nebo jen ve svém srdcí.
Téma oken bude dalším velkým tvůrčím tématem, ať jíž se bude jednat o okna reálná nebo vymyšlená. V každém případě to však budou okna, která budou pohledem do našich srdcí a duší, pohledem do našich tajných přání a vzpomínek.
Vzrušení ze staré architektury ji přitahuje již velmi dlouho a bylo vlastně impulzem k vydávání tiskovin a tvorbě obrázků s náměty měst a míst. Dnes již z mnoha měst naší republiky jsou její obrázky vyžadovány.
Paní Marta Benešová uvítala nabídku galerie k uspořádání této výstavy a děkuje tímto jejím pořadatelům. Příjemné město Holice ji nadchlo svojí nehynoucí vzpomínkou na svého slavného rodáka Dr. Emila Holuba a budovanou slávou motocyklových závodům Věří, že Vám, i ostatním milým obyvatelům tohoto města, se bude tato výstava líbit.   
Dámy a pánové děkuji Vám.